Creatieve kracht voor Weert

Stadmaker

stad·ma·ker
(de; m,v; meervoud: stadmakers)
1 vervaardiger van een stad 2 iem. die een stad vormt 3 actief betrokken inwoner van een stad

Stadspark

Nabij het centrum van Weert ligt een park met een rijke historie. Ons stadspark.

In de loop van 2020 zal het park opnieuw worden ingericht. Ook de oude voorhof, waar nu nog de houthandel ligt, zal onderdeel worden van het openbare park.

Ondanks de centrale ligging, is ons stadspark helaas vooral een doorgang en voor weinig mensen een plek van bestemming. Stadslab0495 vindt dat niet alleen het park, maar ook de Weertenaar meer verdient! We kunnen veel beter gebruik maken van onze openbare ruimtes.

Daarom willen wij het park een handje helpen. We zoeken uit wat men graag zou doen in een park en proberen erachter te komen welke rol ons park kan gaan spelen in de toekomst.

In dit dossier lees je terug wat we tot dusver hebben gedaan. Daarnaast houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in en om het stadspark.

____Volgende fase?

Vanaf september 2020 gaat Stadslab0495 weer actief op zoek naar de rol die het park in Weert kan gaan spelen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit park straks druk bezocht wordt?

Vind je het interessant om daarover mee te denken? Laat het ons weten via info@stadslab0495.nl!


____Plannen Stadspark

3 februari 2020 – Midden Limburg Actueel

Het is de bedoeling dat na de zomer de gestart wordt met de herinrichting van het stadspark in Weert. Dat zegt wethouder Martijn van den Heuvel in een interview over de invulling van het nieuwe park waarin beleving centraal staat.
Bron: MLA

____Opgravingen

November – Stadspark


____EXPERIMENT001: Stadspark

16 -20 september -Stadspark

Van 16 tot en met 20 september werd in het stadspark een experiment uitgevoerd met een gezamenlijke parkagenda. Tijdens deze week hebben verschillende organisaties en individuen hun gebruikelijke activiteiten eenmalig naar het park verplaatst. Daarbij nodigden zij meteen iedereen uit om mee te doen.

Dankzij deze agenda werd het park deze week drukker bezocht dan gebruikelijk. Dit gaf de laboranten de mogelijkheid om de bezoekers aan de tand te voelen. We stelden hen de vraag wat zij graag zouden doen, of juist niet zouden doen in het stadspark. De resultaten van deze gesprekken zijn verwerkt in onderstaande infographic:

Klik hier om de infographic te vergroten.

Wat we in ieder geval van dit experiment hebben geleerd is dat een Stadspark voor de Weertenaar meer is dan een verlengstuk van de achtertuin. Waar men in grote steden vaak geen eigen tuin heeft, is dat in Weert een ander verhaal. Men is op zoek naar beleving en dat kan al in kleine dingen zitten.

Op nummer 1 staat een ‘park vol performances’. Bezoekers noemden daarbij echter niet zozeer de grote evenementen, maar vooral ook kleinschalig vermaak. Dat kan variëren van een repeterend bandje, tot een dansgroep of straattheater. Het mag georganiseerd zijn, maar het hoeft niet.

Ons advies: zorg dat men de mogelijkheid heeft om op laagdrempelige manier kleinschalige evenementen of culturele uitingen te organiseren. Laat zien wat de mogelijkheden zijn en spoor de Weertenaar aan om het park meer in gebruik te gaan nemen.

Daarnaast is het duidelijk dat men het park ziet als een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het is het park dat bezoekers uit de hele stad, maar ook van buiten de stad met elkaar verbindt.

Wat betreft de inrichting was één wens heel duidelijk: we willen er ook graag iets (kleins) kunnen nuttigen. Daarnaast is het belangrijk dat de inrichting van het park het gewenste gebruik ondersteunt. Is dat in de huidige plannen het geval?


____Brainstormsessie

26 juni 2019 – Paterskerk

Op 26 juni 2019 vond er een brainstormsessie plaats in de Paterskerk, onder begeleiding van Bureau UUM en Afdeling Buitengewone Zaken. Deze bureaus zijn aan het stadslab gekoppeld dankzij het traject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’ van het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.

Na een interessant verhaal van Wim Truyen (beleidsadviseur cultuurhistorie) over de Weerter cultuurgeschiedenis hebben we onder begeleiding van bureau UUM en Afdeling Buitengewone Zaken de handen uit de mouwen gestoken.

Aan de hand van kernwaarden en de omgevingskwaliteit van het stadspark, zijn er een aantal ideeën uitgewerkt tot een prototype waarmee in het park werd geëxperimenteerd.

Lieke heeft deze inspirerende dag vastgelegd in onderstaande vlog voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Stadmaker

stad·ma·ker
(de; m,v; meervoud: stadmakers)
1 vervaardiger van een stad 2 iem. die een stad vormt 3 actief betrokken inwoner van een stad